Όπως η ανακάλυψη της κινητήριας δύναμης της ύπαρξης «Επιβίωσε!», οδήγησε στην ανακάλυψη της αντιδραστικής διάνοιας και η θεωρία θήτα-ΜΕΣΤ στην Επιστήμη της Επιβίωσης θεμελίωσε την έρευνα για τη ζωτική ορμή και τις προηγούμενες ζωές. Ενώ ο Ρον είχε εμπειρικές αποδείξεις για προηγούμενες ζωές, αυτό δεν αρκούσε.
Η επιστήμη είχε ήδη συσκευές για τη μέτρηση σχεδόν κάθε φυσικού φαινομένου. Με τη χρήση τους στη «φύση», ανακαλύφθηκε η ατομική διάσπαση. Αλλά κανείς δεν είχε διαπεράσει το σύμπαν της ίδιας της ζωής. Γιατί αυτό; Η απάντηση είναι απλή. Δεν έψαχναν.
Στην πραγματικότητα οι «νίκες» της επιστήμης έγιναν η αποτυχία της παλιάς θρησκείας – «αποδεικνύοντας» ότι όλα ήταν φυσικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, όταν ο Γαλιλαίος είπε ότι η Γη γυρίζει, συνελήφθη από την Καθολική Εκκλησία ως αιρετικός. Τελικά η επιστήμη απέδειξε ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο. Όλα αυτά όριζαν εκ νέου τη θρησκεία ως «απλή πίστη που δεν έχει και πολλή σχέση με την πραγματικότητα», ενώ η επιστήμη ορίστηκε ως «τι ήταν ορατό;». Δηλαδή, μπορείς να το αγγίξεις;
Σε αυτό το σημείο απέτυχαν και οι δύο και είναι εκεί που ανέλαβε ο Ρον. Μεγάλοι φιλόσοφοι και θρησκευτικοί ηγέτες έψαχναν στο πέρασμα των ετών. Τι τους έκανε να αποτύχουν; Όπως είπε ο Ρον: «Χρειάζονταν τις γνώσεις μαθηματικών και ηλεκτρονικής, που 2000 χρόνια μετά θα ανέπτυσαν τις φιλοσοφίες τους». Και γιατί ανέφερε την ηλεκτρονική σε σχέση με την πνευματική φύση του ανθρώπου; Το ηλεκτρόμετρο. Απέδειξε την ύπαρξη περασμένων ζωών κ.λπ. Η ίδια η πηγή της ζωής μπορούσε τώρα να μετρηθεί.
Ύστερα ήρθε η έρευνα ορόσημο με το ηλεκτρόμετρο, με την εύρεση των «κύριων περιστατικών» στην ολική τροχιά. Βρήκε ότι όλοι οι πρηκλήαρ αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στα ίδια περιστατικά. Η περιγραφή των περιστατικών, η αντίδρασή τους και τα φαινόμενα στο ηλεκτρόμετρο είναι τα ίδια. Τα ανέφερε στο βιβλίο «Σε τι να δώσεις ώντιτινγκ» γνωστό σήμερα ως Η ιστορία του ανθρώπου. Και ο Ρον δεν ασχολούνταν πια με έγγραμμα που εξηγούνται ως ίχνη σ’ ένα κύτταρο, αλλά με το θήτα σύμπαν, που σημαίνει ότι μετά τη Διανοητική ήταν κοντά σε κάτι άλλο. Πραγματικά, στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, ο Ρον ανήγγειλε ένα καινούριο θέμα – τη Σαηεντολογία!